postani kitarist – lekcija #2 / uglaševanje

V prvi lekciji smo obdelali osnove. Zavedam se, da je bilo suhoparno in utrujajoče, vendar je potrebno zavedanje v kaj se spuščate. Igranje kitare je veliko bolj zabavno, če veš kaj počneš. Tako kot pri vsaki stvari. In v znanju je moč. Bolj kot poznate lestvice in tone, lažje in hitreje usvojite igranje samo, kasneje pa tudi poigravanje s toni in akordi.

Ker v prejšnji lekciji ni bilo nič praktičnega, tokrat začenjam z uglaševanjem kitare. Ja, kar takoj bomo poprijeli naše instrumente v roke. Obdelali bomo standardno uglasitev kitare s šestimi strunami, ki je najpogostejša in tudi nadaljnje lekcije bodo vedno vezane nanjo.

Uglašujemo od šeste (najdebelejše) strune proti prvi (najtanjši) struni. Toni si sledijo: E (6.struna), A (5.struna), D (4.struna), G (3.struna), H (2.struna) in E (1.struna). Pri tem moram opozoriti, da je H velikokrat označeno tudi z B (posledica ameriško angleškega poimenovanja tonov).

Uglašujemo lahko z uglaševalcem (naprava za uglaševanje), z glasbenimi vilicami ali pa si pomagamo z drugimi instrumenti, kateri se ne razglašujejo tako hitro kot kitara. Naj tukaj omenim, da se kitara razglašuje zelo hitro, zato je potrebno nenehno uglaševanje. Za začetnika je najbolj primeren način uglaševanja z uglaševalcem, saj nam naprava pove ali je ton prenizek ali previsok. Pri ostalih načinih pa je potrebno to razliko slišati. Ali imate dovolj dobro uho za te stvari, pa presodite sami. Naj vas potolažim, da se za pametne telefone lahko namesti zastonjske aplikacije, ki nam služijo namesto uglaševalca. Mislim, da ni odveč, če napišem, da je najbolj primerno uglaševati v čim tišjem prostoru, saj na tak način eliminiramo nepotrebne motnje in šume, ki privedejo do napačne uglasitve.

Za vse, ki pa se radi malo pohecate, pa si lahko tukaj predvajate posamezne tone in poskusite uglasiti svojo lepotico 🙂

Uglaševanje z glasbenimi vilicami pa je malce drugačno. Glasbene vilice so uglašene na a1, torej lahko z njimi uglasimo peto struno. Najbrž se vam je sedaj porajalo vprašanje Kaj pa ostale? Nič lažjega kot to. Na osnovi ene uglašene strune lahko uglasimo tudi druge. Postopek je opisan tukaj.

Sedaj imamo kitaro uglašeno in čas je že, da se lotimo igranja, ali ne? No, to obdelamo v naslednji lekciji, lahko pa seveda sami poskušate z iskanjem tonov C-durove lestvice Smeško