Kdo je zanetil Sonce?

Pojasnilo: Če si božanski sledilec, potem bo zate to skregano z logiko. Če si Darwinov pristaš, se boš morda nasmejal. Če pa ti sedejo teorije zarote, potem tole morda predstavlja obvezno čtivo…

Se tudi tebi poraja vprašanje, kdo je zanetil Sonce? Beri dalje, saj je odgovor bliže kot kadar koli prej 🙂

Dolga leta nas že sonce greje s svojimi žarki in nam vliva novih moči v življenju, pa vendar se že nekaj časa sprašujem, kdo je tisti, ki je dal soncu moč tega početja? Pred leti sem sicer slišal nadvse zanimivo razlago, katero sem malo posvojil, jo malo predelal, malce dodelal in ven je prišlo to kar sedaj berete.

Naj najprej razčistimo nekaj pojmov, da bomo vsi vedeli kam potujemo…

  1. Recimo, da evolucija drži. Razlago, da je Bog ustvaril Zemljo bom tokrat pospravil v predal.
  2. Recimo, da znanost še nima vsega razčiščenega, saj vemo, da vesolje še ni do konca raziskano in pojasnjeno.
  3. Recimo, da se gospod Albert Einstein ni motil.

Ste pripravljeni na potovanje? Gremo!

Pred toliko milijoni milijardami let, da jih še znanost ne zna pojasniti, je bakterija priletela v vesoljsko juhico. Nekaj milijončkov let kasneje se je iz neznanega stvora, nastalega iz tiste bakterije, porodila mutirana vrsta taistega bitja. Pa naj bo, za lažjo predstavo, ta mutant nekaj podobnega današnjim primatom. Tu nastopi evolucija, ki, kakor to vedno stori, opravi svoje delo z odliko. Mutirano bitje se še naprej spreminja in njegovi potomci še bolj mutirajo. Po novih milijonih letih se porodi človek. Recimo mu Razvitež. A ta človek je drugačen od današnjega človeka. Vsaj po obnašanju in razmišljanju, pa tudi po izgledu. Recimo da je tako.

Razvitež se iz dneva v dan spreminja, dopolnjuje, izobražuje, pa tudi ustvarja, razvija in razmišlja. Tako kot današnji človek. Najprej si ustvari pripomočke, ki mu lajšajo vsakodnevna opravila, kasneje pa si že zamišlja, kako bi lahko nekdo drug počel vse manj pomembne stvari namesto njega. Podredi si drugo obliko, tisto, ki ni mutirala do enake stopnje, da bi razbremenil svoje misli in bi lahko kvalitetnejše preživljal svoj čas. Brez javnega razpisa dodeli službo Nerazvitežu.

A evolucija ne počiva. Nerazvitež gre po stopinjah razvitejših bitij in vsaj navidez začne privzemati vzorce Razviteža. Preskakuje po tri evolucijske stopnice hkrati in nekatere stvari opravlja tako rutinsko, da niti ne razume zakaj jih opravlja. Copy/paste efekt. Vse to Razviteža pahne v strah za svojo vrsto. Nerazviteža se je potrebno bati! Potrebno ga je obvladati! In v tistem trenutku Razvitež sestopi na Nerazvitežev nivo, in tako razume samo eno – obvladovanje situacije se vrši zgolj s silo. V ta namen Razvitež izumi orožje. Narazvitež se tega ustraši in pokori.

Na sceno znova pride evolucija, ki je do takrat vse skupaj samo opazovala, ter naplahta Nerazviteža naj nekaj stori. To privede do orožarskega copy/paste efekta. Nerazvitež pa se znova ne zaveda, kaj vse bo to prineslo.

Pride do vojne. Narazvitež hoče biti enakovreden Razvitežu. Vsi drugačni, vsi enakopravni! Izgube na obeh straneh so ogromne, zato so potrebne spremembe. Iznajdba novega, predvsem pa zmogljivejšega orožja omogoča uničenje nasprotnika iz varne razdalje. Nerazvitež pa se spet nekako dokoplje do načrtov novega orožja, ga malo priredi, kar skoraj privede do katastrofe. Vendar pa Razvitež takoj vidi potencial ponesrečenega orožja in ga predela v orožje masovnega uničenja.

Opozorilo: Obe vrsti mutacije sta v tem trenutku na popolnoma isti ravni zavesti – sovražnik mora biti uničen, pa ni važno kaj to potegne za sabo.

V periodnem sistemu elementov je pod zaporedno številko 1 zapisan H – vodik. In če je že prvi na spisku, je prav, da čemu koristi, tako se Razvitež domisli, da bi ga prav z lahkoto uporabil za orožje masovnega uničenja. Danes bi zadevo čisto preprosto lahko poimenovali H-bomba (vodikova bomba). Kljub posedovanju tako močnega orožja, še vedno ne premore poguma, da bi ga uporabil. Še vedno upa na civilizirano reševanje nesoglasij. Še vedno upa, da obstaja druga pot, saj je ta zgrešena. A to zavedanje iz dneva v dan bolj bledi. V mislih mu ostaja samo uničenje sovražnika.

Tudi pri Nerazvitežu ni nič drugače. Vsak dan išče nove načine, kako premagati Razviteža in prevzeti samooklicano nadvlado. Nikakor pa ne razume, da mu evolucija ni dala drugega kot copy/paste sposobnosti. Tako se Nerazvitež dokoplje do načrtov za orožje masovnega uničenja. In kakopak, tudi sam uporabi vodik. Ali pa je to bil helij? Nerazvitežu je to nepomembno, samo da se začne s črko h, pa je vse v redu.

Napetost narašča in začnejo se grožnje. Razvitež se zaveda sposobnosti svojega orožja, Nerazvitež se svojega ne boji uporabiti. Posledice ga ne zanimajo. Copy/paste

Razvitež se zave resnosti položaja. Svojo vrsto mora ohraniti, zato sklene v širno vesolje poslati pripadnike planeta. Napolnijo vesoljsko plovilo, jim zaželijo obilo sreče, si voščijo nasvidenje, nato pa jih izstrelijo v kozmično prostranost. Na krovu pa so tudi Nerazviteži z namenom opravljanja težaškega dela. Balast kot balast …

Na planetu pa nekega dne vsem skupaj prekipi. Vsak uporabi svoje orožje. Obe vrsti pripomoreta k iztrebljanju poselitve, dokler nekega dne ne pride do znamenitega velikega poka. Planet mutantov zažari. Njegovi delci se razpršijo po vesolju. Eden od teh delcev zadane tudi vesoljsko plovilo mutirancev in ga raztrešči na prafaktorje.

Nekateri atomi posameznega mutanta so našli svojo pot do življenjsko primernega okolja, kjer so s pomočjo evolucije znova mutirali v naprednejše vrste. Hja, za to so sicer bili potrebni milijoni milijard let, njihov prejšnji planet pa še kar žari…

… Vem… sedaj se ti poraja en kup novih vprašanj, na katera pa morda ne želiš odgovorov … ampak hej, saj je samo zgodba … 😉