KOLUMNIATRIJA

disclaimer: Tole ni recenzija,  spoilerjev zapis skorajda ne vsebuje in ne gre za sponzorski zapis. Pač moje mnenje.

Fuck! je bilo prvo kar mi je poblisnilo pred očmi po prebranem prvem odstavku Terezinega teksta. Ne spomnim se več za katero besedilo je šlo, vem pa, da ni bilo iz prebrane knjige Kolumniatrija. Nato sem očistil čakre in brez obsojanja bral dalje ter postal malodane zasvojen. Ajde, rahlo pretiravam, vendar tako pač je. Njeno pisanje mi paše in tekne.

Ne glede na to, da sem prebral vse kolumne, ki tvorijo omenjeno knjigo, objavljene na portalu fokuspokus.si, sem to knjigo pač moral spraviti do svoje knjižne police.

In kaj lahko napišem?

Tereza Vuk je zagotovo poseben človek. Taka je tudi njena Kolumniatrija – posebna, pa čeprav gre za skupek njenih kolumn v katerih na veliko razlaga o lastnem življenju. Toda zakaj je njeno življenje tako posebno? Ker ga živi na polno, pa čeprav se zdi, da je vseskozi na robu smrti. Ima več jajc  kot povprečen državljan in je prav nič ne skrbi kaj bodo drugi rekli. Ko jih jebe! In to, kaj bodo pa drugi rekli, je tisto s čimer se velika večina obremenjuje. Obremenjujoča pa bi lahko bila tudi skrb za slovnico, a je ta strah popolnoma odveč. Kolumniatrija pač ni napisana v knjižni slovenščini, saj bi bilo to zelo neprimerno in neverodostojno. Sleng je njen jezik in prav je tako, saj lahko vsak lastno življenje predstavlja kakor želi. In če imaš z(a)jeban lajf, tega pač ne smatraš zgolj kot težko življenje.

Torej je Kolumniatrija nekakšen življenjski priročnik?

Jp, za napredne uporabnike življenje. Ostali jo zlahka zamenjajo za znanstveno fantastiko, kajti živeti življenje se veliki večini zdi neverjetno. Kot da je to rezervirano le za zvezdnike in bogataše… sej je jasno, da rutina, v kombinaciji z apatijo, ubija, mar ne? A o tem kdaj drugič.

V knjigi  lahko najdeš prenekateri nasvet za življenje, vendar pozor, če nisi pripravljen vložiti sebe vsega, vsaka zadeva propade. Tega se zaveda tudi avtorica, zato ne slepomiši, ko piše o jebačih, gandži, piru in pisanju. Brez tega preprosto ne obstaja. Zato piše, se razgalja in lahko postavlja lastna pravila.

Skratka, Kolumniatrijo priporočam, saj vam lahko ponudi veliko več kot si lahko mislite, pa četudi niste redni bralec 🙂