mhmljačeva in hmljačeva prigoda – do konca in še naprej

Medmešpektorjema sta odpadla mala pisana mja tik preden sta prisopihala na Osvobojeno. Zgroženo sta ugotovila, da se je Sleng že pomastil z odpadlima črkama. To je bil zadnji udarec. Sedaj sta bila zgolj senci samih sebe. Okoli njiju pa so prosto skakale črke. Ni bilo druge, morala sta jih ujeti. Ker sta bila še malce negotova, sta se v abecednem vrstnem redu naslonila drug na drugega. Samo usoda je hotela, da sta tako zavzela obema poznano kombinacijo. Še vedno sta tvorila medmešpektorja. S skupnimi močmi sta se pognala za malimi pisanimi črkami.

Ko sta se sestavila in postala spet dobra stara Mhmljač in Hmljač, sta pred seboj zagledala smerokaza. Prvi, na katerem je pisalo Opuščeno, je kazal v smeri poti po kateri sta prišla. Drugi smerokaz je kazal v nasprotno smer, na njem pa je pisalo Nova zgodba. Problem konec koncev le ni bil tako zapleten. Takrat se je vse poklopilo. Povprašala sta črke, če to pomeni, kar mislita, da pomeni. Črke so ju zmedeno gledale, rekle pa niso ničesar. To sta tudi pričakovala od njih. Gledala sta kako so se zaletavale v prazno belino pred seboj. Nekatere črke so tvorile besede, se povezovale v stavke in povedi ter skušale preplezati nevidno prepreko proti Novi Zgodbi.

To je torej konec? je Mhmljač vprašal Hmljača.

Izgleda že tako, je rekel Hmljač.

Ne, ne more biti še konec! Ne sme se tako končati! je skoraj užaljeno izjavil Mhmljač.

Pa je konec, je pripomnil starosta Navdih, ki se je prikradel iz ozadja. Že leta in leta se spopadam z njimi, zato vem kakšne so. Tale je zelo trdovratna. Z njo ne bo lahko.

In kako naj izpolniva obljubo, ki sva jo dala žvižgaču? je vprašal Hmljač.

Edino tako, da premagata to kreativno blokado in me vzameta s seboj, je pojasnil starosta Navdih.

Hm, je vprašujoče zavzdihnil Hmljač.

Seveda pa nikamor ne grem brez svoje Muze. Ona je tista, ki me žene dalje, je še dodal starosta Navdih, Mhmljač pa ga je dopolnil z Mhm. Nato se je ozrl po Hmljaču, Navdihu in njegovi Muzi. Gremo! je rekel.

Šele ko so združili moči, je prazna belina okoli njih izginila, pred njimi pa se je pojavila pot.

In tako so Hmljač, Mhmljač, Navdih in njegova Muza odšli Novi Zgodbi nasproti.