postani kitarist – lekcija #1 / osnove

Bilo je v Postojni, med tretjim in šestim požirkom kave, ko je padla ideja o mentorstvu. To seveda ne gre za klasično mentorstvo, pač pa zgolj za usmeritve in praktične nasvete. Torej, kdor pričakuje formule in načine kako čim prej postati nova kitaristična ikona, je na napačnem mestu. Pa naj kar začnem.

Pri pisanju tega prispevka, sem si malo pomagal s širnim spletom in ugotovil, da veliko spletnih strani ponuja ene in iste pristope k igranju kitare. Meni se ti pristopi ne zdijo najbolj primerni za začetnike, saj so izpuščeni glavni podatki, ki naj bi jih glasbenik poznal. Vem, da bi marsikdo rad brenkal na kitaro, vsaj zase in za kakšne fešte, toda osnove so osnove. Da, uganili ste. Prvo bomo rekli kakšno glede lestvic 🙂

Glede na to, da bom skozi posamezne lekcije dajal nasvete za popolne začetnike in laike, kateri se želijo instrumenta naučiti sami, brez pomoči glasbenih ustanov, bi moral sicer začeti s tonom, a predpostavljam, da vsaj to veste kaj je. Je pa res, da je ton sestavni del lestvice Smeško

Lestvica je sestavljena iz osmih tonov in se deli na durovo in molovo lestvico. Vsaj osnova delitev je takšna, saj obstaja veliko število lestvic, katere imajo tudi drugačne zapovedi in lastnosti. Tja se ne bom spuščal, ker to v tem trenutku ni pomembno.

Durova lestvica

Torej, osem različnih zaporednih tonov (osmi ton je enak kot prvi, le za oktavo višji), ki so medsebojno oddaljeni za cel ton, razen med tretjim in četrtim ter sedmim in osmim tonom je razmik pol tona. To se najlepše vidno pri klaviaturah in C-dur lestvici.

Natančnejšo razlago pa so zapisali tudi tukaj. Svetujem, da si jo preberete.

Molova lestvica

Tudi to vrsto lestvice sestavlja osem različnih zaporednih tonov, kjer je osmi ton enak kot prvi, le za oktavo višji. Bistvena razlika od durove lestvice je razlika v medsebojni oddaljenosti posameznih tonov. Na hitro lahko napišem, da so pri molovi lestvici poltonski razmiki med drugim in tretjim ter petim in šestim tonom.

Tudi za to lestvico so natančnejšo razlago zapisali že drugi. Ponovno svetujem, da si jo preberete.

Zakaj sploh so pomembne lestvice?

Tisti, ki bi radi igrali kitaro zase in za fešte, kot tisti, ki se resno udejstvujejo v glasbi, uporabljajo akorde za glasbeno spremljavo pesmi. Akordi, so sestavljeni iz treh, štirih ali več tonov. Če torej poznate lestvico, vam ne bo problem najti in zaigrati akorda. Seveda poznamo tudi drugačne akorde, z dodanimi ali odvzetimi toni, a o tem se lahko pozanimate drugje, ker to ne bo vključeno v moje napotke. Vsaj za enkrat ne.

Pa naj bo to za prvič vse, naslednjič pa predelamo malo bolj konkretne in praktične stvari.