POSTANI KITARIST – lekcija #3 / akordi, trzalica in hladno pivo

Kitaro ste uglasili in seveda malo sami preizkušali svoje znanje preteklih dveh lekcij. Potrepljajte se po ramenu, kajti danes se vam bo svet postavil na glavo 🙂

akordi

Radi bi igrali kitaro, to smo do sedaj že ugotovili. Obdelali smo osnove, vse ostalo je na vas samih. Čas je, da se spopademo z akordi, ki vas bodo spremljali do konca vaše glasbene kariere.

Z akordi lahko zaigramo katero koli pesem, saj so sestavljeni iz tonov, ki sestavljajo lestvico. In vsaka pesem je sestavljena iz teh istih tonov, te iste lestvice. Prijemi kitarskih akordov so zelo različni, zato bomo obdelali osnovne prijeme, ki so enostavni in učinkoviti.

Pravijo, da so klasične rock pesmi sestavljene iz štirih akordov – treh durovih in enega molovega. Velikokrat je tako. Če si želite preigravanja pesmi zgolj s tremi akordi, pa je boljša izbira punk glasba 🙂 No, to so samo stereotipi, a če si boste na internetu ogledali akorde nekaterih zelo znanih pesmi, boste hitro ugotovili, da niso iz trte izviti.

Durovi akordi se po navadi označujejo z velikimi tiskanimi črkami, torej če govorimo o C-dur akordu, ga krajše zapišemo kot C. Če pa bi govorili o C-mol akordu, bi ga zapisali kot Cm, ali z malo tiskano črko c.

Vendar se ne bo vse vrtelo okoli C-dur lestvice, ali akorda C, saj imajo nekateri drugi lažje prijeme in jih bom prej razgalil 🙂

prijemi

Tokrat bom predstavil tri akorde, za katere menim, da jih lahko začetnik najlaže prime. Ti akordi so A, D in E.

Informacija, ki vam bo prišla zelo prav, je kako številčimo prste na roki s katero prijemljemo akorde. Številka napisana za spodnjih sličicah pomeni prst s katerim pritisnemo določeno struno na določenem polju. Spodnje sličice prikazujejo pogled na kitarski vrat. Spodnja struna je 6. struna, zgornja pa 1. struna. Vertikalne črte predstavljajo prečke na vratu, torej so vsi trije akordi znotraj prvih treh polj. O pomeni, da se tiste strune ne pritisne, zaigra pa, X pa predstavlja struno, ki se je ne zaigra.

A akord:

a-major-chord

D akord:

d-major-chord

E akord:

e-major-chord

trzalica

Včasih me kdo vpraša kako naj izbere trzalico (to je tisti kos plastike s katerim drgneš po strunah). Sprva sem delal pametnega in delil nasvete, ko pa sem prišel k pameti, sem spremenil te nasvete in sedaj dajem samo enega. Investirajte v različne debeline trzalic (cene niso brutalne), jih preizkusite in se nato odločite katere vam ustrezajo in katere ne. Vsakomur pač ustreza drugačna debelina trzalice, tako kot pri strunah. O njihovih debelinah nisem pisal, saj vam bodo o njih rade volje odpredavali tudi v lokalnih glasbenih trgovinah.

hladno pivo

Spoznali smo se z akordi, izbrali smo pravo trzalico, kitara oddaja najboljše vibracije, a eno roko imamo še vedno prosto. Kaj početi z njo? Med prste lahko vzamete svojo trzalico in z ritmičnimi gibi poskrbite, da bodo pesmi zaživele, lahko pa vzamete tudi hladno pivo in samo trenirate prijeme akordov. Izbira je vaša, pomembno je le to, da vadite. Kolikokrat? Dokler prsti ne začno krvaveti 🙂 Ne, sej ne, to pravijo samo najbolj zagriženi. Ni potrebno iti v to skrajnost, saj ne želim, da bi se vam igranje kitare zamerilo. Vadite zmerno in z glavo, pa bo.

Vem, vprašali me boste kako ritmično igrati na kitaro. Naj bo za zdaj dovolj to, da samo brenkate gor in dol, ostalo pa obdelamo v naslednji lekciji, ko boste že malo znali menjati akorde.