Vidoviti simon – vremenska napoved 2015

DSCN3528Lani smo vse preveč pogledovali v nebo in upali, da bo nehalo deževati. Da se bo sonček pokazal za vsaj toliko časa, da bomo uspeli pokositi okoli hiše, ali pa zalili vrt Smeško

Glede na to, da spadam med tiste, ki imamo radi sonce in toploto, sem se odločil in za letos pripravil celoletno vremensko napoved. Moram poudariti, da ni napisana na pamet, je plod opazovanj in preučevanj vremena (kolikor pač to znam). Sicer nisem vremenoslovec, a se mi zdi, da bo celotna prognoza kar držala. No, resnico bo prinesel čas Smeško

Januar bo presenetljivo lep. Dnevi bodo sicer hladni, vendar ekstremno nizkih temperatur ne bo. Vreme bo večinoma jasno in suho.

Februarja bo vreme zelo podobno januarskemu, temperature se bodo v sredini meseca dvignile, kar pomeni, da bo vetrovno. Prva polovica meseca bo še dokaj jasna, druga polovica pa bo bolj oblačna, tudi pogostejše padavine niso izključene.

V marcu se bo nadaljevalo oblačno vreme, temperature se bodo dvignile nad mesečno povprečje. Proti koncu meseca se bo spet razjasnilo in bo manj ali skoraj nič padavin.

Aprilsko vreme bo točno tako kot mora biti – spremenljivo. Več bo vetra, saj bodo temperature še naprej nadpovprečne. Padavin bo več v prvi polovici meseca, v drugi sicer manj, a niso popolnoma izključene.

Ker nam je april ne bo čisto zagodel, se bo to zgodilo maja. Temperature se bodo spustile in več bo oblačnosti. Več bo tudi padavin, še posebej v sredini meseca.

Junija se bo majsko vreme nadaljevalo, vsaj kar se temperatur tiče. Tudi sonca bo v prvi polovici meseca bolj malo, kar se bo v drugi polovici rahlo izboljšalo. Vročine še ne bo za pričakovati. Padavin bo manj, še posebej v drugi polovici meseca.

Tudi julij nam ne bo postregel s pretirano lepim vremenom, a bo vseeno malo padavin. Temperature bodo zmerne, kar bo v redu, saj nam ne bo prevroče.

Avgusta bomo končno dočakali več sonca, višje temperature in dolga obdobja brez padavin. Začutili bomo pravo poletje. Ja, vroče nam bo Smeško

Trend suhega in sončnega vremena se bo nadaljeval tudi v mesecu septembru. Imeli bomo pravo indijansko poletje, ki se bo zavleklo tudi v mesec oktober.

Proti koncu oktobra se bodo temperature spustile, a ne bodo nič nenavadnega za ta letni čas.

Zgleda, da bo letos za prvega novembra le dovolj mrzlo za plašče in ostale dekorje, kateri so potrebni za ta dan. Drugače pa bo november bolj oblačen in z nižjimi temperaturami, ki pa ne bodo padle pod povprečje. V zadnji tretjini meseca bodo dnevi bolj vetrovni.

Mesec december bo podoben kot lansko leto. Temperature bodo presenetljivo visoke, več bo sonca in vetra, ki bo prisoten skozi cel mesec. Zadnja polovica meseca bo spet bolj sončna. Žal snega ni pričakovati.